Witajcie Benedykt XVI jest już Biskupem Rzymu od 4 lat Co o nim sądzicie Jakie są wasze odczucia
Ja założyłem więc zacznę Wg mnie Benedykt XVI jest świetnym papieżem Naprawdę jestem pełen podziwu, zwłaszcza że jest bardzo atakowany. Jak dla mnie jest to właściwy człowiek na właściwym miejscu Wiele Jego decyzji naprawdę szanuję i podziwiam np. motu proprio "Summorum Pontificium", czy zdjęcie ekskomuniki z 4 biskupów FSSPX
I coś co jest bardzo ważne - jest to papież, który bardzo mocno zwraca uwagę na godne sprawowanie Świętej Liturgii, czyli fundamentu Kościoła Jak ktoś mądry kiedyś rzekł: Stan liturgii przedstawia stan Kościoła (niedokładny cytat)
_________________ “Nie mam co do tego żadnej wątpliwości, że świat istnieje tylko dzięki modlitwie chrześcijan”. (Arystydes z Aten)
Wg mnie Benedykt XVI jest świetnym papieżem Naprawdę jestem pełen podziwu, zwłaszcza że jest bardzo atakowany. Jak dla mnie jest to właściwy człowiek na właściwym miejscu Wiele Jego decyzji naprawdę szanuję i podziwiam np. motu proprio "Summorum Pontificium", czy zdjęcie ekskomuniki z 4 biskupów FSSPX
zgadzam się z Twoją wypowiedzią w 100%
chociaż uważam(możliwe że to z przyzwyczajenia) , że jednak Jan PawełII był najlepszym papieżem jaki mógłby być
Według mnie Jana Pawła II nikt nie przebije. Najwspanialszy człowiek na świecie i do tego nasz rodak. Polska ma się czym chwalić, nie ma co tak narzekać na nasz kraj. Dobra, żeby nie było, że odbiegam od tematu, bo zamiast pisać o Benedykcie XVI, to ja o Janie Pawle II. Rzeczywiście, nawet nie zauważyłam, że już minęły 4 lata jego sprawowania.
Rzeczywiście, nawet nie zauważyłam, że już minęły 4 lata jego sprawowania.
Ja też nie
SweetGirl napisał/a:
Ale uważam że ma trochę pod górkę bo jak dla mnie żyje w cieniu swojego poprzednika Jana Pawła 2.
Z tego powodu także
Co do Jana Pawła II - faktem jest to co mówicie, ale polecam Wam zapoznanie się z życiorysami także innych papieży (np. dwóch innych Wielkich - Grzegorza i Leona) Co do naszego obecnego, to polecam książkę "Sól ziemi" Jest to taki wywiad-rzeka z, jeszcze kardynałem, Josephem Ratzingerem Można się dowiedzieć naprawdę wielu rzeczy, zarówno o nim, jak i jego poglądach na wiele spraw
_________________ “Nie mam co do tego żadnej wątpliwości, że świat istnieje tylko dzięki modlitwie chrześcijan”. (Arystydes z Aten)
Moderację z góry proszę o usuwanie postów nie spełniających warunków podanych tutaj, jak i w opisie tematu.
Po pierwsze jak dla mnie 'brzmienie' opisu tematu jest w dużym stopniu hm mało kulturalne ?
Wierząca=kulturalna
Niewierząca=z reguły niekulturalna ?
Kolejne licytacje ?
Temat będzie traktowany tak jak każdy inny.To forum jest forum D Y S K U S Y J N Y M .Jest regulamin, a jego łamanie jest odpowiednio 'nagradzanie'
Przykro mi ,ale nie będę egzekwowała tego kto jest wierzący,a kto nie.
Każdy ma prawo wyrazić swoją opinię dotyczącą tematu , oczywiście w sposób kulturalny,ale tyczy się to każdego użytkownika bez względu na to ,czy wierzy w Boga, czy nie.
_________________ "Każdy nowy dzień zaczyna się głęboką nocą."
— Bob Dylan
Najbardziej niebezpieczne są emocje, ponieważ one obsesyjnie szukają jakiejkolwiek formy ekspresji, są niecierpliwe, nie mogą czekać, żeby stworzyć coś nowego, swoistego - wpadają więc z rozpędu w utarte formy.
— Olga Tokarczuk
Wierząca=kulturalna
Niewierząca=z reguły niekulturalna ?
Nie. Ani wiara nie znaczy bycia kulturalnym, ani niewiara nie oznacza braku kultury. Chodziło mi o to, żeby w tym temacie nie było wypowiedzi typu: "Kościół jest do d..." bez argumentów, bo to się nie mieści w moim pojęciu kultury i wg mnie zaśmieca temat, a w innych tematach takie wypowiedzi są.
Kometa napisał/a:
Przykro mi ,ale nie będę egzekwowała tego kto jest wierzący,a kto nie.
Nie miałem na myśli, aby ktokolwiek egzekwował kto jest wierzący, kto nie. Chodziło mi o kwestię kultury.
Nie miałem na myśli, aby ktokolwiek egzekwował kto jest wierzący, kto nie. Chodziło mi o kwestię kultury.
To proszę spójrz obiektywnie na swój opis.
_________________ "Każdy nowy dzień zaczyna się głęboką nocą."
— Bob Dylan
Najbardziej niebezpieczne są emocje, ponieważ one obsesyjnie szukają jakiejkolwiek formy ekspresji, są niecierpliwe, nie mogą czekać, żeby stworzyć coś nowego, swoistego - wpadają więc z rozpędu w utarte formy.
— Olga Tokarczuk
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum