Alkohol usprawiedliwia? Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne
forum młodzieżowe, forum mlodziezowe
forum młodzieżowe
forum dyskusyjne

Czat forumowy  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne » Młodzież » Na poważnie » Alkohol usprawiedliwia?

Alkohol usprawiedliwia?
Autor Wiadomość

martucha1231 
Pogromca postów
:)

Wysłany: 2010-07-26, 12:53   

Ostia napisał/a:
Co tu usprawiedliwiać? Że był wstawiony, że miał świadomość, tego co robi i się nie pohamował?

Chwila bo się gubie. Rozmawiamy o kimś wstawionym czy o kimś nawalonym tak, że nie bardzo wie gdzie jest? Bo ja mówie o tym drugim. Tu często nie ma świadomości, tu nie wiesz co robisz, zapominasz o tym, że masz dziewczyne tudzież nawet nie wiesz, że właśnie idziesz do łóżka z obcą babką a nie ze swoją dziewczyna.
Ostia napisał/a:
Ach, ja nie mówie o skrajnych, przypadek, gdzie w grę wchodzi uzależnienie.

Ja też nie.

Madzialena13 
Wymiatacz
Cisza,kawa i ja

Imię: Magdalena

Wysłany: 2010-07-26, 12:56   

Ja podałam przykład. z tym nożem.
I był nawalony, jak cholera, jednak świadomy.
Zawsze, nawet po ogromnej ilości alkocholu, zachowujemy w głowie chociaż krople świadomości.

Ostia 
VIP

Wysłany: 2010-07-26, 12:57   

Czy wstawiony, czy nawalony - wciąż sądze, że ową świadomość ma. Jeśli ktoś jest tak spity, że hipotetycznie nie byłby w stanie odróżnic swojej laski od obcej dupy, to chyba nie byłby w stanie nawet do niej podejść, a co dopiero zdjąć spodnie.
Dla mnie więc "ktoś jest nawalony" jest po prostu wykluczeniem zdolności do "zdrady", bo ktoś taki woli się uwalić na pierwszej, lepszej płaskiej powierzchni i rzucić się w ramiona morfeusza, a nie twarzą w cycki obcej dziewczyny.

martucha1231 napisał/a:
Ja też nie.

Małe wyjaśnienie dla blondynki? :)
Uwikłana w świat?

kotek:* 
Mega wymiatacz

Imię: ka$ia

Wysłany: 2010-07-26, 12:59   

Nie, nie usprawiedliwia nas, przecież skoro tykamy się alkoholu to powinniśmy nad sobą panować i umieć powiedzieć STOP w pewnym momencie.

martucha1231 
Pogromca postów

Wysłany: 2010-07-26, 13:05   

Ostia napisał/a:
Małe wyjaśnienie dla blondynki? :)

Nie jestem blondynką :P I obejdzie się bez wyjaśnienia, bo wiem o co Ci chodzi, tylko mam wrażenie, że uważasz, że alkoholowi nie potrafi się oprzeć tylko osoba uzależniona, a to za przeproszeniem g*wno prawda.
Ostia napisał/a:
Czy wstawiony, czy nawalony - wciąż sądze, że ową świadomość ma.

No cóż masz prawo tak sądzić :).
Ostia napisał/a:
Jeśli ktoś jest tak spity, że hipotetycznie nie byłby w stanie odróżnic swojej laski od obcej dupy, to chyba nie byłby w stanie nawet do niej podejść, a co dopiero zdjąć spodnie.

Nie mówie o spitych, aż tak bardzo że spią pod stołem, bo taki to faktycznie nie jest w stanie zdradzić.
Ostia napisał/a:
Dla mnie więc "ktoś jest nawalony" jest po prostu wykluczeniem zdolności do "zdrady", bo ktoś taki woli się uwalić na pierwszej, lepszej płaskiej powierzchni i rzucić się w ramiona morfeusza, a nie twarzą w cycki obcej dziewczyny.

Znamy inne definicje słow 'jest nawalony' :)

Ostia 
VIP

Wysłany: 2010-07-26, 13:08   

Cytat:
Nie jestem blondynką :P I obejdzie się bez wyjaśnienia, bo wiem o co Ci chodzi, tylko mam wrażenie, że uważasz, że alkoholowi nie potrafi się oprzeć tylko osoba uzależniona, a to za przeproszeniem g*wno prawda.

Ech. JA jestem blondynką i to JA cię nie zrozumiałam ;) Dlatego prosiłam o wyjaśnienie, komu jeszcze jest trudno się przeciwstawić alkoholowi ;)

martucha1231 napisał/a:
Znamy inne definicje słow 'jest nawalony' :)

Być może ;)
Jednak jak tu ktoś nadmienił - kropla swiadomości zawsze pozostaje.
Twoja percepcja odbiera to, że podnosisz kolejny kieliszek do ust - odbierze również to, że właśnie wkładasz rękę w majtki innej dziewczynie.
Uwikłana w świat?

motyl 
Moderator

Wysłany: 2010-07-26, 13:11   

Dla mnie takie 'usprawiedliwianie się' świadczy tylko na niekorzyść drugiej osoby. Bo skoro wie, że może zrobić coś głupiego to po co pije?
Trochę przesadnie, pobyć sam
Wejść na drzewo i patrzeć w niebo
Tak zwyczajnie, tylko że
Tutaj też wiem kolejny raz
Nie mam szans być kim chcę.

Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem.

martucha1231 
Pogromca postów

Wysłany: 2010-07-26, 13:16   

Ostia napisał/a:
Jednak jak tu ktoś nadmienił - kropla swiadomości zawsze pozostaje.

Kropla owszem, dlatego twierdze, że jest to niewielkie usprawiedliwienie, ale jednak jakieś jest.
Ostatnio zmieniony przez martucha1231 2010-07-26, 13:59, w całości zmieniany 1 raz  

Ostia 
VIP

Wysłany: 2010-07-26, 13:19   

Nie uważam, aby ilośc imprez na których się bywa było kategorią "komu trudno jest się nie napić".

martucha1231 napisał/a:
Kropla owszem, dlatego twierdze, że jest to niewielkie usprawiedliwienie, ale jednak jakieś jest.

A więc skoro z wódą i bez wódy jest świadomy swoich czynów, to chyba należy go traktować w tym momencie, tak, jakby był trzeźwy, nie?
Uwikłana w świat?

Madzialena13 
Wymiatacz
Cisza,kawa i ja

Wysłany: 2010-07-26, 13:23   

A ja nadal sie nie zgadzam. Zostaje przy moim zdaniu.
Z ta kroplą świadomości to ja.
Bo to jest prawda. Bo człowiek posiada świadomośc, dopóki nie padnie twarzą na ziemie przez zbyt dużą ilośc.
Więc prosze Cię, martucha1231, alkohol wytłumaczeniem nie jest.
Naprawdę jesli chodzi o alkohol bardzo duzo widziałam bo jestem z nim 'blisko'.
W sensie widza oczywiście.
Naoglądałam sie już naprawde wiele.
Poczynając od głupich tekstów, zahaczając o agresje i bicie, koncząc na braku logiki.

martucha1231 
Pogromca postów

Wysłany: 2010-07-26, 13:28   

Ostia napisał/a:
A więc skoro z wódą i bez wódy jest świadomy swoich czynów, to chyba należy go traktować w tym momencie, tak, jakby był trzeźwy, nie?

Litości :)
To, że ma jakieś tam przebłyski świadomości to nie znaczy, że jest do końca świadomy.
Ostia napisał/a:
Nie uważam, aby ilośc imprez na których się bywa było kategorią "komu trudno jest się nie napić".

Nie zrozumiałaś mnie, ale mniejsza o to :)

Powiem tak. Nie wiem w jakich warunkach się wychowałaś, ale ja w takich gdzie alkohol był na porządku dziennym, a po nim robiło się dużo gorsze rzeczy niż zdrada partnera i nawet się tego nie pamiętało. Dowiadywało się o tym dopiero po kilku miesiącach albo i latach. Dlatego mnie nie przekonasz :)

[ Dodano: 2010-07-26, 14:31 ]
Madzialena13 napisał/a:
Więc prosze Cię, martucha1231, alkohol wytłumaczeniem nie jest.

Twoje zdanie, szanuje je a że się z nim nie zgadzam? No cóż bywa.

Madzialena13 
Wymiatacz
Cisza,kawa i ja

Wysłany: 2010-07-26, 13:32   

no to witam w klubie. także wychowuje sie w takich warunkach ;].

I mnie sie nie przekona to tego, że alkochol jest jakimkolwiek wytłumaczeniem.;]

slow 
Moderator

Wysłany: 2010-07-26, 13:33   

martucha1231, jednak środowisko,w którym Ty się wychowałaś nie warunkuje naszego zachowania.Jest różnicy pomiędzy używaniem,a nadużywaniem,a ty opisujesz to drugie zjawisko.
Równie dobrze ja mogę Ci napisać,że w moim otoczeniu alkohol nie jest usprawiedliwieniem w przypadku osoby zdrowej,zaś nieumiejętność kontrolowania swoich reakcji jest źle postrzegana.Niemniej nie wierzę w determinizm.
Jak wspomniałam wyżej człowiek rozumny powinien znać swoje ograniczenia.

Najbardziej niebezpieczne są emocje, ponieważ one obsesyjnie szukają jakiejkolwiek formy ekspresji, są niecierpliwe, nie mogą czekać, żeby stworzyć coś nowego, swoistego - wpadają więc z rozpędu w utarte formy.
— Olga Tokarczuk

Damn 
Pogromca postów
doomsday killer

Imię: Merigold.

Wysłany: 2010-07-26, 13:36   

A trzeba to się tak spijać żeby nie wiedzieć na jakim świecie się żyje? I z kim? Alkohol nie jest usprawiedliwieniem. NIE jest. Nigdy, niezależnie od otoczenia. Oczywiście, że są gorsze występki, ale zdrada zaprzepaszcza związek w moim rozumowaniu. Właśnie o takich przypadkach mówimy.

I'm born again with snakes eyes
Becoming

Ostia 
VIP

Wysłany: 2010-07-26, 13:37   

martucha1231 napisał/a:
Nie zrozumiałaś mnie, ale mniejsza o to :)

Dlatego tłumacz mi, a nie zbywaj emotka z uśmiechem, bo dyskusja nie na tym polega przecież :)
martucha1231 napisał/a:
To, że ma jakieś tam przebłyski świadomości to nie znaczy, że jest do końca świadomy.

Ale wie, co robi.

martucha1231 napisał/a:
był na porządku dziennym, a po nim robiło się dużo gorsze rzeczy niż zdrada partnera i nawet się tego nie pamiętało. Dowiadywało się o tym dopiero po kilku miesiącach albo i latach. Dlatego mnie nie przekonasz :)

No i to ma być usprawiedliwienie? Zdradę i poboczne dałam obrazowo, doskonale wiem, że są gorsze rzeczy.
To, że się spiło i nie pamiętało swych czynów nie jest wymówką. A nadużywanie też nie daje powodu do usprawiedliwienia swoich czynów. Ba, chyba jeszcze nawet gorzej świadczy o człowieku.
Uwikłana w świat?

Odpowiedz do tematu