prezentację napisałam sobie sama, i zdałam ustny na 100%
pisemny poszedł mi trochę gorzej. zdawałam rozszerzoną i niestety słowa - klucze mnie zgubiły. choć wypracowania napisałam naprawdę super... ale niestety na maturze nie trzeba myśleć... no nie ważne.
z angielskiego też zdawałam rozszerzony - tu już było banalnie, tylko a tej rozszerzonej części jakoś tak słabo rozumiałam co mówią, bo słabej jakości to nagranie było :| ale i tak poszło dobrze.
a historię zdawałam podstawową i tak nawet, nawet... ale mogło być lepiej.
generalnie matury nie ma się co bać. trzeba tylko trochę czasu na naukę poświęcić i jest ok
_________________ "You may say im a dreamer... But im not the only one..."
Mnie maturka czeka w tym roku. Boję się strasznie. A na maturze będę zdawać:
-polski poziom podstawowy,
-matematyka poziom podstawowy,
- j. angielski poziom rozszerzony (prawdopodobnie),
-wos poziom podstawowy
Polski rozszerzony,Wos rozszerzony,matematyka,angielski,historia na podstawie.
W dużej mierze pójście na łatwiznę,ale myślę ,że powinno być dobrze. Ewentualnie nadal zastanawiam się nad zdawaniem w ogóle historii, chociaż z drugiej strony zdążyłam włożyć już w to sporo pracy.
_________________ "Każdy nowy dzień zaczyna się głęboką nocą."
— Bob Dylan
Najbardziej niebezpieczne są emocje, ponieważ one obsesyjnie szukają jakiejkolwiek formy ekspresji, są niecierpliwe, nie mogą czekać, żeby stworzyć coś nowego, swoistego - wpadają więc z rozpędu w utarte formy.
— Olga Tokarczuk
generalnie matury nie ma się co bać. trzeba tylko trochę czasu na naukę poświęcić i jest ok
No właśnie mi sie za bardzo nie chciało uczyć do tej matury, na ang w ogóle sie nie uczyłam, na gegrę 2 dni i to tak średnio, a na polski ustny 2 dni, no oprócz tego że wcześniej napisałam pracę. W ogóle olałam trochę to... teraz żałuję bo mogłam mieć lepszy wynik ogólny a tak jest ledwie zadowalająco...
Ale matura to jest nic, nie ma czego się bać, naprawdę osoby ze średnią przynajmniej 3.5 zdadzą maturę bez żadnego przygotowania.
Gorzej jest z zawodowymi (jeśli chodzisz do technikum) tam trzeba mieć minimum 75% żeby zdać, a proste to nie jest
_________________ I queta ar umë lastaina, ómalóra ná.
"Człowiek w czerni uciekał przez pustynię, a rewolwerowiec podążał w ślad za nim" - S. King
Gorzej jest z zawodowymi (jeśli chodzisz do technikum) tam trzeba mieć minimum 75% żeby zdać, a proste to nie jest
Zdawalność w niektórych jest niewielka, ale to zależy. Bo np. uczysz sie 4 lata na konkretny zawód, a następnie nie otrzymujesz certyfikatu (czy jak to się tam nazywa).
Co do moich przygotowań, nie, nie ślęczałam nad książkami miesiące. Zdarzały się wieczory kiedy przeglądałam coś np. angielski, polski, historia (ta w szczególności), na korki chodziłam z matmy.
Ale wielkie przygotowania to nie były, a ostatni tydzień już sobie darowałam, bo wiedziałam, że mało w tym czasie mi to pomoże.
_________________ (...)
"Wyszedł w samą porę. A jednak on jest za inteligentny, aby być czymś dzisiaj: żeby dziś czegoś dokonać, trzeba być trochę durniem jednak."
'Szewcy' S.I Witkiewicz
Wysłany: 2009-09-15, 20:40
Zdawała polski, angielski na podstawie. Chemie, fizyke, biologie na rozszerzeniu. Nie powiem, ze napisałam źle, ale zawsze mogłoby być lepiej.
Uczyłam się biologii, fizyki i chemii właściwie cały rok non stop. Chodziłam na dodatkowe zajecia i przygotowanie do matury i powiem Wam, ze się bardzo opłacało. Chodzi o samo myślenie wg arkusza, no ale przydało sie. Przed polskim nie zrobiłam zupelnie nic. A dzień przed angielskim pisemnym próbowałam przejrzeć rozmówki, niestety zasnęłam na pierwszej kartce.
Cytat:
Ale wielkie przygotowania to nie były, a ostatni tydzień już sobie darowałam, bo wiedziałam, że mało w tym czasie mi to pomoże.
A ja przeciwnie. Właściwie mój tato nad tym czuwał i ciągle kazał mi sie uczyć.
_________________ Wiesz... lubię wieczory
Lubię się schować na jakiś czas
I jakoś tak, nienaturalnie
Trochę przesadnie, pobyć sam
Wejść na drzewo i patrzeć w niebo
Tak zwyczajnie, tylko że
Tutaj też wiem kolejny raz
Nie mam szans być kim chcę.
Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum